Esiintymistaito

Esiintymistaito


Kokoajan kasvavalla henkilöbrändien aikakaudella taidoillasi esiintyä ja antaa itsestäsi tietynlainen vaikutelma panokset kovenevat jatkuvasti. Esiintymistaitoja tulet tarvitsemaan alasta riippumatta vähintäänkin työhaastattelussa, missä kohtuullisen iso osa työnantajan päätöstä palkata sinut riippuu siitä oletko sopivanlainen työntekijä heidän organisaatioonsa. Ensivaikutelman mokaamalla vaikkapa jännityksen takia et välttämättä saa uutta mahdollisuutta, joka on hieman julmaa mutta näin se nyky-yhteiskunnassa menee. Työnantajalla on paljon vaihtoehtoja joista valita, joten miksi hän valitsisi ihmisen, joka ei häntä haastattelussa vakuuttanut? 
Tästä pääsemmekin sitten esiintymistaidon parantamis vaiheeseen ja muutamiin vinkkeihin sinulle, joka jännität olla esillä.
1. Älä ole liian ankara itsellesi.

Tämä on käsitteenä monelle vaikeampi kuin miltä se kuulostaa, eli tarkoituksena olisi hyväksyä se, että tilanne jännittää sinua mutta ei antaa pelolle valtaa voittaa. Kaikkea ei kannata uskoa niin sokeasti millä tarkoitan, että suuriakin artisteja ja puhemiehiä voi jännittää uskomattoman paljon vaikkakin he ovat tehneet työtään ties kuinka kauan ja se ei ulospäin heistä näkyisi ollenkaan. Nykymaailmassa varsinkin nuoria opiskelijoita laitetaan hyvinkin koviin paikkoihin esiintymis tarkoituksissa ja heiltä odotetaan enemmän, kuin olisi tarpeen mikä luo vain lisää jännitystä. Harjoitus tekee mestarin ja lisäharjoitus maailmanmestarin, joten anna itsellesi tilaa epäonnistumiselle, opi siitä ja yritä rennompana uudestaan. 

2. Hengitä

Ihmisen ainoa tietoisesti kontrolloitava lihas on pallealihas, eli hengityslihas. Hengitystäsi kontrolloimalla syviksi ja rennoiksi hengityksiksi rentoutat omaa esityskammoasi enemmän kuin uskoisi, oikeasti. Kannattaa kokeilla. Mitä nopeammin puhut, sitä nopeammin hengität mikä johtaa nopeasti siihen, että jännitys iskee ja sanat unohtuvat. Kun hidastat tahtia, keho saa viestin että eihän tässä ole mitään hätää ja esiintymisesi paranee huomattavasti

3. Luo kontaktia yleisön kanssa

Sinun ei tarvitse olla patsas, joka on opetellut powerpointtinsa täysin ulkoa ollaksesi hyvä esiintyjä. Luo katsekontaktia tai verbaalista kommunikointia yleisöstä löytyvien ystävällisten kasvojen joukosta tai sano vaikka aluksi vitsin omaisesti: "kamala, kun jännittää puhua näin monelle" ja naurujen myötä olosi helpottuu. Mikäli nämä "perus-niksit" eivät riitä, on olemassa myös valmentajia, jotka erikoistuvat esiintymisjännitykseen!

Comments

Popular posts from this blog

Googlehaun tuloksia minusta

Tiimiviestintä

Instagram ja Linkedin